Hopp til hovedinnhold

Vad är SaaS & vem behöver det?

Tidigare arbetsmetoder krävde att man gjorde tunga investeringar i mjukvarulicenser, med efterföljande besvär av lokala installationer och underhåll. Denna process skapade både en ekonomisk belastning och en administrativ utmaning, full med kontinuerliga och ofta komplexa uppdateringar. I samband med intåget av molntjänster, som revolutionerade tillgången till IT-resurser, kom SaaS som en lösning på dessa bekymmer. Genom att införa SaaS-tjänster markerades början på en ny era för mjukvarudistribution och -användning.

SaaS framträdde som en pionjär inom dessa tjänster och har blivit en kritisk komponent i den digitala infrastrukturen för många organisationer. Men vad är SaaS och vad innebär SaaS i praktiken? Vad finns det för fördelar och hur väljer man rätt SaaS-lösning?

Vad betyder SaaS?

SaaS betyder "Software as a Service", och är en modell för mjukvarudistribution där applikationer görs tillgängliga för användare över internet, vanligtvis mot en prenumerationsavgift. Istället för att köpa och installera programvaran lokalt på användarens dator, loggar användarna in via webben och använder mjukvaran som körs på servrar som ägs och underhålls av mjukvaruleverantören.

SaaS gör det möjligt för användare att få tillgång till och använda kraftfulla program utan att behöva hantera tekniskt underhåll eller uppdateringar, vilket leverantören sköter. Det ger också flexibilitet då det går att få åtkomst till programvaran från nästan vilken enhet som helst med en internetanslutning.

SaaS är en central del av molntjänsterna och har blivit en populär lösning för företag av alla storlekar på grund av sin skalbarhet, tillgänglighet och ofta lägre initiala kostnader jämfört med traditionell programvara.

Fler molntjänstmodeller

Utöver SaaS finns det ytterligare två välkända molntjänstmodeller som företag ofta använder sig av: IaaS och PaaS.

IaaS

IaaS, eller "Infrastructure as a Service", är den mest flexibla molntjänstmodellen som erbjuder virtuella resurser över internet. I denna modell tillhandahåller tjänsteleverantören en virtuell infrastruktur såsom servrar, nätverk, lagring och datacenterutrymme, som användare kan hyra på en pay-as-you-go basis.

Användarna har kontroll över operativsystem, lagring, installerad mjukvara och ibland även en begränsad kontroll över nätverkskomponenter såsom brandväggar och lastbalanserare. IaaS ger företag möjligheten att snabbt skala upp och ner resurserna efter behov, vilket eliminerar behovet av fysisk hårdvara och minskar de kapitalutgifter som är associerade med den.

PaaS

PaaS, eller "Platform as a Service", erbjuder en molnbaserad plattform där kunder kan utveckla, köra och hantera applikationer utan att behöva bekymra sig över den underliggande infrastrukturen. PaaS-leverantörer ger användarna en utvecklingsplattform som inkluderar operativsystem, programmeringsspråkmiljö, databas och webbserver.

Genom att använda PaaS kan utvecklare fokusera mer på kreativitet och innovation istället för underhåll och drift av servrar och nätverk. Detta möjliggör snabbare utvecklingscykler för programvara, vilket är idealiskt för agil mjukvaruutveckling.

7 fördelar med en SaaS-lösning

En SaaS-lösning erbjuder många fördelar som tilltalar såväl små som stora företag, vilket gör den till en föredragen lösning för många IT-behov. Här är några av de mest betydelsefulla fördelarna som gör SaaS till en attraktiv lösning för företag som strävar efter att förbättra sin IT-infrastruktur med minimala investeringar och maximal flexibilitet.

1. Kostnadseffektivitet

Med en SaaS-lösning slipper användarna de initiala kostnaderna för inköp och installation av mjukvara samt löpande kostnader för underhåll och uppdateringar. Betalningsstrukturen är ofta baserad på prenumeration, vilket innebär att kostnaderna är bestämda på förhand och kan skalas efter företagets storlek och användning.

2. Skalbarhet och tillgänglighet

Användare kan enkelt skala upp eller ner prenumerationen baserat på deras aktuella behov, vilket gör SaaS-tjänster idealiska för företag med varierande arbetsbelastning. Tjänsterna är också tillgängliga från vilken plats som helst där det finns en internetanslutning, vilket stödjer mobilitet och distansarbete.

3. Automatiska uppdateringar

Det är leverantören av SaaS som ansvarar för att uppdatera mjukvaran, vilket säkerställer att användarna alltid har tillgång till de senaste funktionerna och säkerhetsuppdateringarna utan extra arbete.

4. Användarvänlighet och snabb implementering

SaaS-tjänster är oftast användarvänliga och enkla att implementera. De kommer med förkonfigurerade inställningar och instruktioner som gör det möjligt för användarna att snabbt komma igång med användningen.

Ingen hårdvaruhantering

Eftersom mjukvaran körs på leverantörens servrar, finns det inget behov för företag att investera i eller underhålla egen hårdvara. Detta minskar IT-avdelningens arbetsbelastning och minimerar behovet av specialiserad IT-personal.

Cross-device-kompatibilitet

SaaS-tjänster är byggda för att vara kompatibla med en mängd olika enheter och operativsystem, vilket ger en sömlös användarupplevelse, oavsett plattform.

Säkerhet och compliance

SaaS-leverantörer investerar mycket i säkerhetsåtgärder och följer ofta strikt efterlevnad av standarder för att skydda data och integritet, vilket ger en extra nivå av säkerhet för företagets data.

Våra SaaS-tjänster

Vår portfölj av SaaS-tjänster består av mjukvarulösningar, som kan integreras sömlöst i den dagliga verksamheten. Varje tjänst är utformad för att vara intuitiv, skalbar och helt anpassningsbar för att möta de unika kraven i varje affärsområde.

Visma.net

Visma.net är en omfattande SaaS-lösning som erbjuder en svit av molnbaserade verktyg anpassade för att automatisera och förenkla olika affärsprocesser. Från ekonomihantering och logistik till avancerad rapportering och beslutsstöd, levererar Visma.net en integrerad mjukvarulösning som hjälper företag att arbeta effektivare.

Integreringen med andra Visma-tjänster och tredjepartssystem säkerställer att Visma.net fungerar som ett ERP-system för alla dina affärsprocesser, och skapar en sömlös och effektiv arbetsmiljö.

Visma.net

Visma Business

Visma Business är ett affärssystem som hjälper företag att maximera sin effektivitet och affärsprecision. Det är en helhetslösning designad för att stödja och förbättra affärsprocesserna genom dess omfattande funktioner som spänner över ekonomi, försäljning, inköp och lagerhantering.

Med Visma Business får användarna tillgång till djupgående analyser och rapporteringsverktyg som gör det möjligt att skapa detaljerade översikter över företagets ekonomiska prestationer. Systemet är flexibelt och kan skräddarsys för att passa specifika branschkrav och individuella företagsbehov, vilket gör det till ett verktyg som verkligen kan växa och utvecklas tillsammans med din verksamhet.

Visma Business

Business NXT

Business NXT är särskilt konstruerad för att ta företags strategiska planering och verksamhetsstyrning till nästa nivå, och fungerar som Visma Business fast i molnet. Denna plattform erbjuder en framåtblickande lösning som kombinerar affärsintelligens med operativ smidighet, vilket ger användarna verktygen för att framtidssäkra sina affärsmodeller.

Med hjälp av realtidsdata och prediktiva analyser kan beslutsfattare enklare identifiera och utnyttja nya affärsmöjligheter. Business NXT underlättar en snabb respons på föränderliga marknadsförhållanden och hjälper till att forma en reaktiv och stark organisation.

Business NXT

OneStop Reporting

OneStop Reporting används av företag för att bättre hantera sina rapporterings-och budgetprocesser. Verktyget ger en exceptionell förmåga att skapa skräddarsydda, detaljerade rapporter som kan anpassas fullständigt efter varje organisations specifika behov och krav.

Med OneStop Reporting kan användare enkelt skapa omfattande rapporter och dashboards som ger insikter och underlättar beslutsfattandet.

OneStop Reporting

Microsoft Power BI

Microsoft Power BI är en ledande lösning för affärsintelligens som möjliggör insiktsfull dataanalys och visualisering. Detta kraftfulla verktyg ger företag möjligheten att omvandla råa data till meningsfulla insikter som kan delas över hela organisationen. Med Power BI kan du som användare skapa anpassade dashboards och rapporter som belyser viktiga KPI:er, trender och prognoser.

Power BI är utformad för att vara användarvänlig, även för icke-tekniska användare, vilket gör det möjligt för alla i ett företag att fatta datadrivna beslut. Integrationen med andra Visma-produkter och en mängd andra datakällor, tillsammans med dess molnbaserade natur, garanterar att aktuell information alltid är tillgänglig och uppdaterad.

Microsoft Power BI

CRM SuperOffice

Som ett allt-i-ett CRM-system (Customer Relationship Management) erbjuder SuperOffice verktyg för att effektivisera kundinteraktioner, försäljning, marknadsföring och kundtjänstprocesser.

Denna plattform sätter användaren i förarsätet när det gäller att hantera kundinformation, försäljningsmöjligheter och kommunikationshistorik. Med en centraliserad databas får företagets team omedelbar tillgång till all kundrelaterad information, vilket möjliggör personliga och konsekventa kundupplevelser över olika kanaler och kontaktpunkter.

CRM SuperOffice