
Vad betyder förkortningar som ERP, CRM, HRM, API, EDI, m.fl?

När det är dags att byta affärssystem stöter man ofta på en hel del förkortningar som kan vara svåra att greppa. Men vad handlar ERP, CRM, API, EDI, m.m. egentligen om? I det här blogginlägget försöker vi med enkla ord förklara de olika begreppen du säkert kommer stöta på under resans gång.
ERP
Enterprise Resource Planning, vanligtvis förkortat till ERP, är en mjukvara som används för att hantera företagets olika affärsprocesser såsom ekonomi, logistik, projekt, lön och HR. Istället för att ha flera separata system för varje avdelning samlar ERP-systemet all nödvändig information på en och samma plattform. På så sätt kan man få en helhetsbild av företagets verksamhet, vilket kan hjälpa till att effektivisera processerna. Om du vill få en djupare förståelse för vad ERP är och varför det är viktigt kan du läsa mer här.
CRM
Customer Relationship Management (CRM) är ett strategiskt arbetssätt som hjälper företag att behålla och stärka sin marknadsposition genom att finna, vinna och behålla kunder. Trots att CRM-systemet ofta används för att hålla koll på kunder, är det mycket mer än så. CRM handlar om att ta hand om företagets mest värdefulla resurs - kunderna - och att bygga starka relationer med dem. Om du vill läsa mer om varför CRM är viktigt och vilka strategier vi anser är de mest kritiska, kan du klicka på länken här.
HRM
HRM handlar om att ta hand om sina anställda och är en viktig del av att driva ett framgångsrikt företag. Genom att effektivt hantera personalresurser, inklusive lön, utlägg, semester och anställningsprocesser, kan företaget säkerställa att de anställda trivs och utvecklas inom organisationen. Här kan du läsa mer om de lösningar vi erbjuder inom lön, resor och utlägg.
API
API, eller Application Programming Interface, möjliggör kommunikation mellan olika system och applikationer. Det är ofta via API:et våra utvecklare bygger integrationer mellan olika system. Till exempel kan vi bygga en koppling mellan din webbutik och affärssystem för att systemen ska kunna kommunicera med varandra i realtid och på ett säkert sätt utbyta information.
EDI
EDI, som står för Electronic Data Interchange, är en teknologi som möjliggör utbyte av data och meddelanden i olika format mellan företag. EDI används vanligtvis för att dela elektronisk information såsom affärshandlingar, och gör det möjligt för mottagaren att få informationen i ett format som passar deras behov. Genom att använda EDI kan företag kommunicera mer effektivt och utbyta information utan behovet av manuell inmatning av data.
EHF-faktura
EHF är ett elektroniskt faktureringsformat som blir allt vanligare bland företag. Med EHF-fakturor kan företag ta emot och hantera fakturor automatiskt genom sitt affärssystem, vilket minskar behovet av manuell hantering av pappers- eller PDF-fakturor. Detta leder till en effektivare faktureringsprocess och minskad administration. Läs mer om hur en EHF-lösning fungerar här.
On-Prem
On-prem, eller On-premises, är en teknisk lösning där mjukvaran installeras och körs på datorer som finns i samma lokaler som den person eller organisation som använder mjukvaran. Detta skiljer sig från molnbaserade lösningar där programvaran körs på externa serverfarmar. En av fördelearna med on-prem är att man kan anpassa systemet efter företagets processer. Nackdelen är oftast att det är dyrt att uppgradera och man hamnar lätt efter i versioner som inte längre stöttas av systemleverantören. Vi rekommenderar alltid våra kunder att hålla systemet uppgraderat för att inte missa viktiga funktioner i säkerhet och lagar, men också för att kunna nyttja nyheter och funktioner i bästa möjliga mån.
Molnlösning
Molnbaserade lösningar har blivit alltmer populära och de fungerar genom att programvaran inte behöver installeras på den lokala datorn. Istället kan man logga in via en webbläsare för att komma åt sitt system, något man som användare kan göra vart man än befinner sig. En annan fördel med molnlösningar är att man inte behöver oroa sig för att uppdatera programvaran eftersom all uppgradering sker automatiskt, vilket innebär att man alltid har tillgång till den senaste versionen. Om du vill få en bättre inblick i skillnaderna mellan hosting, on-prem och moln samt vilken lösning som är bäst för ditt företag kan du läsa mer här.